Tip na výlet v každém období

Tip na výlet v každém období

Nevíte, kam se máte vypravit? Zvu vás na výlet na jedinečnou světovou raritu nacházející se nedaleko od nás na rozhraní Hrubého Jeseníku. Navštívíme společně Stezku v oblacích na Dolní Moravě. Najdete tu krásné výhledy a spoustu adrenalinu. Na vrchol Stezky v oblacích se můžete dostat hned několika způsoby. Můžete jet lanovkou jménem Sněžník nebo můžete jít kratší turistickou trasu o délce tří kilometrů, což může trvat přibližně čtyřicet pět minut. A nebo pokud máte rádi skialpy, můžete vystoupat černou sjezdovkou. Poslední rekordman ji vyšplhal za osmnáct minut! Jestliže dáváte přednost dlouhé chůzi a chcete si udělat celodenní výlet, můžete se vydat po panoramatické trase dlouhé sedmnáct kilometrů. 

Teď už ale k samotné Stezce v oblacích. Nachází se 1116 metrů nad mořem. Stojí na místě zvané Skalka Pod horou Slamník. Stezka je dlouhá přibližně 750 metrů s šířkou ochozu dva  a půl metru.  Během cesty na vrchol Stezky si můžete prohlédnout informační tabule, kterých tu stojí přesně deset. Vyčtete na nich informace a zajímavosti o sportovní historii z 19. století.

Putování stezkou si můžete zpříjemnit několika adrenalinovými atrakcemi. Například stometrovým tobogánem. Svezete se z vrcholu až dolů. Naleznete zde i desetimetrový rukáv,  který je prolézačkou z jednoho kusu stezky ke druhému. Na vrcholu ve výšce padesáti pěti metrů se můžete zastavit na kapce, síti z ocelových lan. 

Z výhledu ze Stezky lze spatřit Králický Sněžník,  Praděd a při dobré viditelnosti Orlické hory a vrcholky Krkonoš. Z vrcholu Slamníku se dostanete dolů pěšky nebo adrenalinovou bobovou dráhou. Než však opustíte vrchol Slamníku, nezapomeňte se zastavit u chaty Slaměnky a zazvonit na zvon, to vám zaručí šťastný návrat z hor. 

A co se týče lyžování… Na tomto místě třeba byla vybudována první a dokonce nejprudší sjezdovka v České republice, lyžování je zde parádní! (Doufejme, že si brzy budeme moci zalyžovat.) 

Dolní Moravu a Stezku v oblacích jsem navštívila vloni v létě a brzy ji určitě navštívím znovu. Vřele vám všem doporučuji sem zajet a pokochat se krásou, která se zde nabízí!

Alexandra Fleková, 1. H

Zdroj fotografie: https://www.dolnimorava.cz/data/_thumbs/fa/stezka-v-oblacich-zima-6.1200×1200.shrink_only.q85.jpg