Zřícenina hradu Brníčko

Zřícenina hradu Brníčko

Zřícenina hradu Brníčko se nachází 7 km od města Zábřeh a rozprostírá se uprostřed vesnice Brníčko na kopci. Cesta na zřícený hrad je možná přímo ze vsi po modré nebo červené značce.

 Z původně mohutného hradu se dochovala část dvoupatrového paláce, kus věže, příkopy a hradby. Zámek v 15. století vlastnil Jan Tunkl, což byl nejmocnější feudál (šlechtický vlastník půdy) severní Moravy té doby. Měl na svědomí stavbu rybníků na Zábřežsku, například Oborník. Byl to velmi krutý vládce, lidé ho utloukli a říká se, že se jeho přízrak objevoval na hrázi tehdejšího Závořického rybníka na území, kde se nachází Nový Dvůr. Údajně oral hráz a okolo něj poskakovali čerti, nenechali ho ani vydechnout a neustále opakovali: “Bijte toho Tunkla, až by voda žbluňkla.” Z jeho zakletí ho vysvobodila až žena, která rozebírala hráze rybníků, které postavil.

Pod hradem se nachází dnes již zasypané tunely, které vedou po okolních hradech a zámcích, například do Zábřežské radnice. Tunel měl být tak velký, že v nich jezdili kočáry s koňmi.

Každoročně v květnu se rovněž pořádá pochod “Leštinská třicítka”, který vede z Leštiny až na hrad do Brníčka. Délka pochodu se liší dle tří variant od 10 přes 20 až po 35 km. 

A tradiční akcí tu bývá i “Středověké odpoledne” s připomenutím státních svátků Cyrila a Metoděje, Mistra Jana Husa. Toto odpoledne je zaměřeno na středověk za doprovodu dobových řemeslníků, hudby a šermířských soubojů.  

Návštěvu tajuplné památky Brníčko všem vřele doporučujeme. 

J. G., 1.H