Pasticio s makarony a mletým masem – Makaronia pasticio me kima

Pasticio s makarony a mletým masem – Makaronia pasticio me kima

Zdravím vás! Dnes si uvaříme poměrně složitější recept pocházející z Řecka. Je velmi oblíbený a velice chutný. Inspirovala jsem se receptem z kuchařky Řecká kuchyně od Marthy Elefteriadu, tak jdeme na to! 

Ingredience Pasticio

640 g makaronů,  800 g mletého masa, 240 g strouhaného parmazánu či tvrdého sýra, 130 g másla, 120 ml bílého vína,  1 cibule nadrobno nakrájená,  640 g zralých rajčat nebo 600 g sekaných rajčat z plechovky, kousek celé skořice, sůl, pepř, olivový olej na vymazání pekáče, bešamel (popsaný níže)

Uvaříme makarony al dente, vodu slijeme a přelijeme je rozpuštěným máslem.  Polovinu nastrouhaného sýra vmícháme do makaronů. V kastrolu osmahneme nakrájenou cibuli,  přidáme mleté maso a osmahneme ho na troše másla. Podlijeme bílým vínem a přidáme rajčata, osolíme, opepříme a vložíme skořici. Dusíme 20 minut a mícháme. Odstavíme z ohně. Vyrobíme bešamel  (níže) , potřeme pekáč olivovým olejem a položíme na dno polovinu makaronů. Přikryjeme je rovnoměrně masovou směsí a nahoru přijdou opět makarony. Poslední vrstvou je bešamel. Pečeme v troubě při 175 stupních 30 až 40 minut, než bešamel zezlátne.

Bešamel

Na průměrný pekáč potřebujeme 5 lžic másla či nějakého jiného tuku, 8 lžic polohrubé mouky, 4 čajové šálky mléka, 1 až 2 žloutky, sůl, pepř.

Rozpustíme máslo a pomalu do něj za neustálého míchání přidáme mouku. Mezitím ohřejeme mléko, nemělo by se uvést do varu. Odstraníme kastrůlek s bešamelem z ohně a za stálého míchání přiléváme mléko, aby se nedělaly žmolky, mícháme metličkou. Potom kastrol přemístíme znovu na oheň a mícháme tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne. Sejmeme z ohně, osolíme a opepříme, vmícháme ušlehané žloutky a můžeme přelít jídlo připravené na pekáči . 

Pastitsio je v Řecku jedno z velice oblíbených jídel a budete-li mít možnost, určitě si ho v některé z taveren dejte nebo vyrobte podle tohoto receptu. Neprohloupíte. A nezapomeňte, že k němu neodmyslitelně patří i červené víno Makedonikos. 

Dobrou chuť vám všem přeje Alexandra Fleková z 2. H, Kaliorexi!