Zimní dobrodružství

Zimní dobrodružství


Většina z nás si jako ideálně strávené vánoční prázdniny možná představí příjemný čas s rodinou u krbu a spoustu dobrého jídla a pití k tomu.

Ale co to někdy zkusit jinak, spojit zimní období s nějakým neobvyklým a adrenalinovým zážitkem. Hory tu máme doslova za rohem a zimních sportů nespočet.

Avšak takové zimní bivakování je krásný, ač náročný a někdy ne úplně komfortní zážitek, tak nebo tak to bude určitě adrenalin a zkušenost, na kterou budete hodně dlouho vzpomínat.

Napoprvé úplně postačí, když si uděláte se svou spřízněnou duší záhrab, připravíte dostatečnou izolaci od chladné země a zalezete do pořádného spacáku na své zahradě. Získáte tak zkušenosti, o které byste se následně měli podělit s nějakým zkušeným horalem. Ten vám jistě poradí, co udělat příště lépe a jak se bezpečně připravit na horskou divočinu.

Zimní bivakování přináší zážitky a zkušenosti, které vám jiné roční období nenabídne, dle mého názoru je to to nejkrásnější období, paradoxně je to právě kvůli již zmíněnému diskomfortu. Tehdy víc než kdy jindy platí citát: “Nepřekonáváme pouze horu, ale hlavně sama sebe.“

K bezpečnému přečkání v noci v zimě na horách, kde se podmínky mohou měnit doslova doslova z minuty na minutu, jsou potřeba zkušenosti, kvalitní vybavení a určitá dávka odvahy. Základním aspektem je mít vybavení, na které se můžete spolehnout a umíte s ním pracovat, k prochladnutí totiž dojde velice rychle a pomoc bývá daleko.

Další základní poučkou je, že byste se neměli pouštět do zimního dobrodružství sami, ale aspoň ve dvou, případné potíže a řešení krizové situace se řeší snáz a taky ve dvou se to vždy lépe táhne.
Dejte dopředu někomu blízkému vědět, kam vyrážíte, kdy plánujete návrat a naistalujte si aplikaci Záchranka (pro jistotu).

Je potřeba být opatrný, předvídat, plánovat a přemýšlet, nejen rozjímat. Odměnou Vám pak ale budou krásná zimní panoramata a přírodní úkazy, za kterými se budete chtít vracet.

Tak co? Zkusíte to tento rok o prázdninách jinak? Na každý ráz vám přeji ještě hezké volno a úspěšný vstup do roku 2023.

A. H., 4. BZ