Návštěva z KÚ Olomouckého kraje

Jaké jsou potřeby odborného školství v oborech zemědělství a ochrany životního prostřední zjišťovala poslední březnovou středu delegace z Krajského úřadu, kterou vedl Ing. Milan Klimeš, náměstek hejtmana Olomouckého kraje. Ing. Milan Klimeš se specializuje právě na oblast životního prostředí a problematiku zemědělství Olomouckého kraje. Spolu s ním na naši školu zavítali Ing. Josef Veselský, vedoucí Odboru životního prostředí a zemědělství na KÚ, doprovázený zástupci šumperského regionu Martinem Janíčkem a Ing. Vladimírem Mikulcem.

Hlavním bodem programu návštěvy naší školy byla beseda se studenty oboru Agropodnikání a oboru Ekologie a životní prostředí. V úvodu představil Ing. Veselský činnost KÚ v těchto oblastech a pak členové delegace objasňovali dotazy studentů. Na přetřes přišla především plánovaná opatření proti „stoleté vodě“ a dopad krajinných úprav na životní prostředí a zemědělství. Část dotazů byla směřována k neuralgickému bodu dopravy mezi Zábřehem a Šumperkem, Bludovskému kopci, a tudíž k dlouho plánovanému obchvatu Bludova, který by měl procházet dosud klidnou částí přírody. Studenti chtěli znát navrhovaná řešení pro migrační trasy zvěře a drobných živočichů.

Členové delegace se také zajímali o konkrétní potřeby školy, proto si pečlivě prohlédli arboretum s botanickou zahradou, voliérami a sadem tradičních odrůd, muzeum zemědělství, nově zřízenou včelnici a odborné učebny.

V letošním roce slaví naše škola 150 let své existence, a patří tudíž mezi nejstarší školy svého druhu na Moravě. Proto velmi vítáme zájem odborníků z olomouckého hejtmanství a šumperského regionu, kteří se snaží zlepšit podmínky odborného školství.

Mgr. Jolana Maluchová

Fotogalerie z této akce

Phone: +420 583 301 030
Fax: datová schránka: hscfdf9
Střední odborná škola, Šumperk, Zemědělská 3
787 01 Šumperk, Zemědělská 3