Měsíc filmu na školách – Příběhy bezpráví

Beseda s bývalými politickými vězni o životě v komunistických lágrech

Vyložit dobu takzvaných budovatelských padesátých let není ve školním prostředí jednoduché, protože rodinné paměti na tuto dobu bývají různorodé, nebo se starší lidé vzpomínkám na léta komunistické diktatury raději vyhýbají.

Studenti znají fakta, ale chtějí také vědět, jak se lidé v té době cítili, co prožívali, jaké byly jejich životní sny, zda se tyto sny naplnily a jak tuto dobu hodnotí dnes.  Proto jsme velice rádi, že naše pozvání na besedu se studenty třetího a čtvrtého ročníku přijali dva bývalí političtí vězni Vlastimir Maier a Miroslav Hampl.

Oba vyprávěli studentům své životní příběhy, o zatčení, výsleších, životě ve vězení, těžké práci v uranových dolech, ale také složitých vztazích mezi vězni samotnými.

Vypravování bylo pro studenty tak poutavé, že dvouhodinová beseda se protáhla o další hodinu. Stále bylo na co se ptát, navíc pro oba pamětníky neexistovala žádná tabu, mluvili naprosto otevřeně o svých prožitcích i o svých názorech na tehdejší komunistickou společnost a současné dění .

Jolana Maluchová

FOTOGRAFIE

brožura JSNS

Phone: +420 583 301 030
Fax: datová schránka: hscfdf9
Střední odborná škola, Šumperk, Zemědělská 3
787 01 Šumperk, Zemědělská 3