Praxe na řeckých ostrovech

V zajišťování zahraničních praxí má naše škola již mnoho let zkušeností a mezi studenty jsou tyto letní zahraniční praxe velmi oblíbené. Zúčastnit se může každý žák, který je plnoletý. Jedná se o 3 – 4 měsíční praxe v oboru Cestovního ruchu a hotelnictví, kdy jsou žáci umísťováni na pozice: recepční, barman, animátor, pokojská, pomocník v gastronomii a jiné. Praxe se uskutečňují ve čtyř a pětihvězdičkových hotelech na řeckých ostrovech. 

Pro letošní školní rok 2021/2022 tomu nebylo jinak. Žákům třetích ročníků, kteří v průběhu června dovršili 18 let a žákům 4. ročníků jsme nabídli praxi na řeckém ostrově Samos. Tento ostrov a konkrétně Hotel Doryssa, kde žáci vykonávali praxi na různých pozicích (barman, číšník, recepční,…) má v rámci našich zahraničních praxí dlouholetou tradici a byl našimi žáky vždy hodnocen kladně. Po období uzávěr souvisejících s pandemii Covid-19 byli naši žáci velmi nadšeni, že mohou vycestovat a prohloubit si tak své dovednosti praktické i jazykové. Odcestovalo celkem 8 studentů, kteří se rozhodli absolvovat tuto praxi v délce 4 měsíce. Odjížděli tedy začátkem měsíce června a vratili se zpět na konci září. Mnoho z nich konstatovalo, že to byla velmi těžká práce, ale určitě jsou rádi, že si praxi zvolili, protože měli možnost uplatnit své anglické jazykové dovednosti, dále praktické znalosti z oboru cestovní ruch a také se zdokonalili v mnoha dalších oblastech jako je gastronomie, hotelový provoz, komunikace se zákazníkem apod. 

Zahraniční praxe mají pro naše žáky nejen profesní význam ale také osobní. Jelikož žáci praxi absolvují jako plnoletí a nedoprovází je žádný pedagogický dozor musí se vypořádat s mnoha nástrahami dospěláckého života. Pod tímto si lze představit: založení zahraničního účtu, sjednání zahraničního pojištění, letecká doprava na místo, vykomunikování drobných závad či nedostatků v rámci ubytování, komunikace s nadřízeným manažerem, kontrola správné výše měsíční mzdy na základě odpracovaných hodin a mnoho dalšího. Proto není k podivu, že se nám z těchto praxí vrací již hotoví lidé (myšleno: samostatní a zodpovědní za svou práci a osobu).

Ve školním roce  2022/23 bychom žákům opět chtěli nabídnout zahraniční praxi, ale bude naší snahou ji rozšířit o další destinace.

 

Phone: +420 583 301 030
Fax: datová schránka: hscfdf9
Střední odborná škola, Šumperk, Zemědělská 3
787 01 Šumperk, Zemědělská 3