Recept na uzeného úhoře
Budeme potřebovat: jednoho nebo více úhořů (podle množství porcí), dostatečně ostrý nůž, sůl, grilovací koření, olej a něco jako přílohu.
Postup: jako první z úhoře odstraníme sliz, potom ho začneme stahovat od části za hlavou až k ocasu, kde zastavíme (tak 3-5 cm od konce) a necháme na něm kůži viset. Následně úhoře vykucháme, umyjeme a vysušíme. Vedle do misky si nalijeme olej a do ní nasypeme sůl s grilovacím kořením. (Toto koření lze obměnit dle vlastní chuti.) Vše promícháme a následně vzniklou směsí potřeme maso úhoře. Potom natáhneme kůži zpět, vytvoříme u ocasu pár dírek kvůli odtoku tuku a uložíme úhoře cca na dvě hodiny do chladu. Po zhruba dvou hodinách vložíme úhoře do předehřáté udírny a udíme teplým kouřem dle velikosti úhoře do doby, než bude maso dostatečně vyuzené. Nyní jej teoreticky můžeme hned servírovat i se zvolenou přílohou, i když správně se takto připravený úhoř servíruje až druhý den. Přeji dobrou chuť.
Roman Dvořák, 3. BZ