Kurz Příprava teplých pokrmů

V rámci projektu Zvyšování kvality a efektivity systému dalšího vzdělávání ve spolupráci se zaměstnavateli CZ.03.1.54/0.0/0.0/15_020/0007502 proběhl na naší škole kurz Příprava teplých pokrmů s následným vykonáním zkoušky profesní kvalifikace v systému Národní soustavy kvalifikací ČR.

Během měsíce dubna 2021 žáci 3. a 4. ročníku oboru Cestovní ruch se zaměřením na hotelový provoz prošli teoretickou a praktickou částí kurzu s profesionálním kuchařem panem Karlem Dusem a vyučující odborných gastronomických předmětů Ing. Kateřinou Ondráčkovou. Lektoři kurzu žáky provedli moduly, které obsahovaly volbu postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů, přejímkou potravinářských surovin, sestavením jídelního lístku a sledu pokrmů, přípravou teplých pokrmů podle receptur, přípravou moučníků a nakládání s inventářem.

Během praktické části se připravovaly různé pokrmy teplé kuchyně – hovězí vývar s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi, domácí bramborové noky s kuřecím masem a špenátem, grilovaný ananas v medové omáčce a mnoho dalšího. 

Naše škola získala od Ministerstva pro místní rozvoj autorizaci na provádění profesních zkoušek v této kvalifikaci, a tak 30. dubna 2021 proběhly samotné zkoušky, které se skládaly z písemné přípravy a následného praktického předvedení získaných dovedností.

Všichni uchazeči tyto zkoušky úspěšně vykonali a získali profesní osvědčení, jejž mohou využít při dalším uplatnění na trhu práce. 

Fotogalerie z kurzu: https://soskostecka.rajce.idnes.cz/Kurz_Priprava_teplych_pokrmu/

 

Ohlasy účastníků kurzu Příprava teplé kuchyně

Tento kurz byl pro mě přínosný a rozvinul mé praktické i teoretické schopnosti. Moc mě to bavilo, sešla se i skvělá parta.“ Pepa, 3.H

Z kurzu jsem si odnesl přesně to, co jsem si myslel, tedy zkušenosti od profesionála z praxe, který nám ukázal nové moderní inovace v okruhu stravování, které propojím i s reálným životem. Jsem opravdu rád za to, že kurz je zakončený závěrečnou zkouškou a akreditovaným certifikátem, který se mi bude určitě hodit do života. Rozhodně bych tento kurz doporučil i ostatním studentům školy.“  Vojtěch, 4.H

Kurz pro mne byl velice přínosný. Naučila jsem se spoustu vychytávek, triků a tipů a hlavně spoustu skvělých receptů. Pan Karel byl velice milý a zkušený kuchař. Jsem moc ráda, že jsem měla možnost zúčastnit se.“ Nikola, 3.H

Na kurzu jsem se naučil mnoho nových věcí od pana Karla. Myslím, že mi to dalo hodně do mé budoucí profese.“ Jan, 4.H

Kurz přípravy teplé kuchyně byl pro mě i ostatní velkým přínosem. Pan Karel nás naučil zajímavé triky a vychytávky, ale také jiný způsob přípravy různých pokrmů.“ Adéla, 4.H

 

Mgr. Bc. Eva Kostecká                                                                                  Ing. Kateřina Ondráčková

Ředitelka školy                                                                                               Lektor kurzu

Phone: +420 583 301 030
Fax: datová schránka: hscfdf9
Střední odborná škola, Šumperk, Zemědělská 3
787 01 Šumperk, Zemědělská 3