Odborná exkurze na ovčím statku pana Hrdličky v Brníčku měla za cíl seznámit se nejen s podmínkami chovu dojného plemene ovcí Lacaune, ale i s technologií výroby ovčího sýra. Ovce jsou po celou dobu pastevního období chovány na pastvě, jen na dojení jsou zaháněny do dojírny. Z nadojeného nepasterovaného ovčího mléka jsou ručně vyráběny sýry. Zraní sýrů probíhá za pomoci přirozených mléčných kultur, čerstvě vyrobené sýry tak chutnají smetanově, nasládle a po čase se jejich chuť mění na kyselou. Sýry zrají ve vlastních sklepech minimálně 3 měsíce. Přímo na statku je možné zakoupit čerstvé, uzené, pařené sýry a bryndzu dle slovenských tradičních sýrů i zrající sýry italského typu. Zajímavostí je zrající sýr italského typu „Brníčko“ vážící až 8 kilogramů.
Pan Hrdlička se také zaměřuje zejména na zadržování vody v krajině a díky jeho promyšlené koncepci vznikají tůně, mokřady, řadové soustavy tůněk pomocí přírodního hrazení a vodní poldry.