Na exkurzi v AGRITECU v Šumperku se žáci třetího ročníku oboru Agropodnikání seznámili v polních maloparcelkových pokusech s jednotlivými odrůdami pěstované sóji luštinaté, s technologií sklizně, jak se sója pěstuje, co obsahuje a které odrůdy je možné v České republice pěstovat. Dozvěděli se o možných rizicích při pěstování sóji luštinaté na zrno a bylo také poukázáno na četné přednosti a výhody. Dále se naši žáci Seznámili se s obsluhou a technickými parametry samojízdné sklízecí mlátičky Sampo Rosenlew vyráběné ve Finsku.
Neméně zajímavé byly informace vedoucího pracovníka firmy Agritec o využití sóji pro potravinářský průmysl (získávání oleje) nebo její využití jako bílkovinné krmivo pro hospodářská zvířata. Kromě vysokého obsahu bílkovin mají obecně luštěniny zanedbatelnou energetickou hodnotu a naopak obsahují vlákninu. Luštěniny jsou odjakživa známé jako bohatý zdroj bílkovin. Obsahují však mnohem větší spektrum dieteticky cenných látek, jako jsou: vláknina, složité cukry, rezistentní škrob. Jsou také velmi dobrým zdrojem vitamínů a minerálních látek, především kyseliny listové, draslíku, v současnosti velmi propagovaného selenu a zinku. Naopak obsahují jen velmi málo tuku a jako rostlinná potravina neobsahují cholesterol.
Ing. Koňarik