Předmět: | Odborné ekonomické předměty profilová část maturitní zkoušky |
Školní rok: | 2023/2024 |
Předmětová komise: | Odborné předměty cestovního ruchu se zaměřením na hotelový provoz |
Ředitel školy: | Ing. Jan Sýkora |
Předseda předmětové komise: | Ing. Kateřina Ondráčková |
Schváleno předmětovou komisí dne: | 25. 10. 2023 |
Schváleno ředitelem školy dne: | 25. 10. 2023 |
TÉMA číslo 1 ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY OEP |
Základní pojmy: ekonomie, ekonomika, ekonomické otázky a systémy, ekonomické subjekty a vazby mezi nimi, potřeby, statky, služby. Výroba a výrobní proces, zboží, peníze.Trh – definice, členění trhu, tržní subjekty. Nabídka, poptávka, rovnovážná cena na trhu.
TÉMA číslo 2 MAJETEK PODNIKU OEP |
Druhy činností v podniku. Členění majetku – oběžný, dlouhodobý. Zásoby: druhy, pořízení, velikost, nákup, evidence. Dlouhodobý majetek: pořízení, opotřebení, odpisy.
TÉMA číslo 3 PODNIKÁNÍ FO OEP |
Právní normy používané pro podnikání v ČR. Pojmy: podnikání, PO, FO, JRF, IČ, DIČ. Registrace FO. Druhy živností. Povinnosti podnikatele vůči státu. Startupy.
TÉMA číslo 4 PODNIKÁNÍ PO OEP |
Registrace PO. Obchodní korporace – druhy, charakteristika jednotlivých druhů. Státní podnik. Ziskové a neziskové organizace. Zánik podniku.
TÉMA číslo 5 PERSONÁLNÍ ČINNOST PODNIKU OEP |
Činnost personálních útvarů. Trh práce. Vznik, změna a ukončení pracovního poměru. Práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů. Mzdová soustava, složky mzdy, výpočet mezd. Sociální, zdravotní pojištění.
TÉMA číslo 6 FINANČNÍ ČINNOST V PODNIKU OEP |
Náklady, výnosy podniku. Hospodářský výsledek. Zdroje financování podnikových činností. Kalkulace zájezdu. Kalkulace cen ve stravovacích provozech.
TÉMA číslo 7 DAŇOVÁ SOUSTAVA ČR OEP |
Význam daňové soustavy, členění daní. Charakteristika jednotlivých druhů daní.
TÉMA číslo 8 FINANČNÍ TRH OEP |
Charakteristika finančního trhu. Peníze, hotovostní a bezhotovostní platební styk. Pojmy úrok, úroková období, RPSN, druhy úrokování.Finanční produkty na finančním trhu.
TÉMA číslo 9 PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ A CR OEP |
Základní podmínky podnikání v oboru. Klasifikace sítě ubytovacích jednotek. Hotelové řetězce a jejich řízení. Moderní formy řízení: Outsourcing, Franchising.
TÉMA číslo 10 ORGANIZACE HOTELU, UBYTOVACÍ ÚSEK OEP |
Organizační struktura hotelu. Činnost jednotlivých organizačních úseků. Ubytovací úsek hotelu – rezervační a registrační činnost, check-in, check-out. Základní evidence na úseku ubytovacím. Pracovníci na úseku ubytovacím.
TÉMA číslo 11 STRAVOVACÍ ÚSEK V HOTELU OEP |
Význam společného stravování, členění stravovacích provozů. Rozdělení stravovacího úseku. Zásobovací a nákupní činnost: výběr dodavatele, optimalizace zásob, nákup, odběr a příjem, skladování, evidence, výdej zásob ze skladu. Inventarizace zásob. Systém HACCP. Organizace práce na úseku výroby a na úseku odbytu
TÉMA číslo 12 MANAGEMENT V PODNIKU OEP |
Management – pojem, stupně řízení. Manažerské funkce, jejich význam a charakteristika.
TÉMA číslo 13 MANAŽER A JEHO ROLE V HOTELNICTVÍ OEP |
Osobnost manažera, styly řízení. Práce hotelového manažera: orientace na jednotlivé složky. Strategie tvorby prodejních cen. Produktivita práce.
TÉMA číslo 14 MARKETING OEP |
Pojem, význam marketingu. Základní podnikatelské koncepce. Marketingové prostředí. Marketingové analýzy: PEST, analýza trhu, konkurence, SWOT analýza, BCG analýza. Marketingový výzkum. Segmentace trhu.
TÉMA číslo 15 MARKETINGOVÝ MIX OEP |
Marketingový mix: marketingové nástroje – jejich popis a uplatnění v praxi.
TÉMA číslo 16 DAŇOVÁ EVIDENCE OEP |
Charakteristika a význam daňové evidence, subjekty, které ji vedou. Členění příjmů a výdajů, základní účtování v peněžním deníku. Závěrka v daňové evidenci – základ daně a daň z příjmu fyzických osob.
TÉMA číslo 17 ORGANIZACE ÚČETNICTVÍ OEP |
Způsoby vedení evidence, účetní jednotky. Právní úprava účetnictví, směrná účtová osnova, účtový rozvrh. Účetní doklady – druhy a náležitosti.
TÉMA číslo 18 ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ OEP |
Charakteristika, cíle. Rozvaha, aktiva, pasiva, změny rozvahových stavů. Podstata a druhy účtů, obraty a zůstatky, otevírání a uzavírání účtů.
TÉMA číslo 19 HOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK OEP |
Charakteristika, pokladní doklady, peníze na cestě, inventarizační rozdíly, valuty, kurzové rozdíly.
TÉMA číslo 20 BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK OEP |
Charakteristika, druhy bankovních účtů, úroky, poplatky, devizy, kurzové rozdíly, bankovní úvěry.
TÉMA číslo 21 ZÁSOBY OEP |
Druhy zásob, oceňování, skladová evidence a inventarizace zásob. Účtování o pořízení a spotřebě materiálu a prodeji zboží. Účtování DPH u zásob.
TÉMA číslo 22 DLOUHODOBÝ MAJETEK OEP |
Charakteristika, druhy, způsoby oceňování, účtování o pořízení a vyřazení dlouhodobého majetku. Účtování účetních odpisů, odpisový plán.
TÉMA číslo 23 ZÚČTOVACÍ VZTAHY OEP |
Charakteristika obchodně-závazkových vztahů, účtování pohledávek a závazků s DPH, poskytnuté a přijaté provozní zálohy, zahraniční pohledávky a závazky, kurzové rozdíly.
TÉMA číslo 24 ZÚČTOVÁNÍ SE ZEMĚSTNANCI OEP |
mzdová agenda, výpočty a účtování mezd, zúčtování s institucemi sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění, daňový bonus.
TÉMA číslo 25 NÁKLADY A VÝNOSY OEP |
Charakteristika, členění, význam, účtování jednotlivých druhů nákladů a výnosů, tvorba a členění hospodářského výsledku.