V rámci řešení výzkumných projektů nabídl Agrovýzkum Rapotín s.r.o. studentům naší školy praktický workshop v oblasti výživy, šlechtění a reprodukce masného skotu s prohlídkou pokusné stáje (testy příjmu sušiny – automatické krmné boxy), nové stáje s etologickým GPS sledováním a s praktickou ukázkou hodnocení kvalitativních parametrů masa.
Jednou z aktivit byla prohlídka pokusných stájí, kde metodou In vivo zjišťují na skotu průběh metabolických procesů prostřednictvím zavedené kanyly do bachoru. Této možnosti využila jedna studentka k tomu, aby se podívala do bachoru pokusné krávy a mohla tak identifikovat konzistenci bachorového obsahu. Poté jsme se přesunuli na pracoviště, kde nás seznámili s kvalitou hovězích steaků v závislosti na plemeni. Jedním z nejlepších plemen, podle výzkumníků, je japonské plemeno wagyu, které používají ke křížení s masnými plemeny. Maso tohoto plemene se vyznačuje výrazným mramorováním, které ovlivňuje chuť i vůní tepelně upraveného masa. Po následné ochutnávce nám nezbývalo než dát odborníkům za pravdu.