Náš žák Petr Kouřil z 2. ročníku oboru Agropodnikání, nadšený mladý chovatel králíků plemena Burgundský, se podělil se svými spolužáky na hodinách praxe o své zkušenosti s problematikou hodnocení králíků. Králíka jsme si vypůjčili z drobnochovu naší školy od pana Zerzáně. Na tomto „skoroplemeni českého strakáče“ Petr vysvětloval, jaké nedostatky se vyskytují v exteriéru, včetně odchylek od čistokrevného plemena.
Zmínil, že hodnocení se provádí bodovým systémem v oceňovacím lístku od první pozice do šesté a porovnává se s chovným cílem popsaným v standardu. Posuzuje se hmotnost, tvar, typ, srst a plemenná kritéria. Maximální počet je 100 bodů, ale ne každý králík této hranice dosáhne.
Nakonec nechybělo ani posuzování slepic – opeření, běháky, hřebínek, postoj, ale i hmotnost, kterou žáci zjišťovali vážením na přezmenové váze.
Ing. Koňarik Jaroslav